افراد گمان می کنند که افراز و تفکیک مشابه می باشند اما تفاوت هایی دارند. در واقع تفکیک یعنی تجزیه مال غیر منقول همانند خانه و زمین که هم برای املاک مشاعی و هم املاک غیر مشاعی انجام می شود. افراز اما مفهوم متفاوتی دارد و به معنی تقسیم مال غیر منقول مشاعی بین شرکا می باشد. افراز فقط برای املاک مشاعی انجام می شود و با انجام این عملیات سهم شریک از مال مشاعی جدا می شود.
با انجام تفکیک ملک به قطعات کوچک تر تقسیم می شود. در صورتی که فردی قصد تقسیم زمین خود را به قطعات کوچک تر داشته باشد در این صورت در خواست تفکیک به اداره ثبت اسناد داده می شود تا از این طریق این امر پیگیری شود. برای انجام بخش عملیاتی تفکیک و افراز اراضی و تهیه نمونه نقشه تفکیکی زمین می توان به کارشناس رسمی دادگستری نقشه برداری یا امور ثبتی مراجعه نمود.
بنابراین متخصصی که این عملیات را انجام می دهد ابتدا نقشه یو تی ام از ملک را تهیه می کند. این نقشه با استفاده از تجهیزات دقیقی مانند جی پی اس دو فرکانسه تهیه می گردد. روشی که برای تهیه این نقشه استفاده می شود. این است که کارشناس با استفاده از این ابزار گوشه های ملک را برداشت می کند. و سپس نقشه یو تی ام ملک را ترسیم می کند و پس از طراحی طرح تفکیک و افراز بر روی نقشه و جانمایی آن بر روی زمین افراز و تفکیک قابل انجام است.
افراز چیست؟
افراز در لغت به معنی جدا کردن می باشد. در واقع جدا نمودن سهم مشاعی از یک دیگر می باشد. همچنین در تعریف دیگر افراز می توان گفت که افراز تفسیم مال غیر منقول مشاع بین شرکا نسبت به سهمشان می باشد. در واقع ممکن است فردی مالک 2 دانگ از ملک و فرد دیگر4 دانگ از ملک سهم داشته باشد. در نتیجه در صورتی که مالکین قصد مشخص نمودن و جداکردن سهم خود را از ملک مشاعی داشته باشند در نتیجه لازم است افراز انجام شود. افراز به صورت اجباریو تراضی قابل انجام است. در واقع افراز اجباری با حکم دادگاه انجام می شود. و افراز تراضی شرکا به دلخواه خود انجام می دهند.
تفکیک چیست؟
در لغت به معنای جدا کردن و جز به جز کردن می باشد. در اصطلاح ثبتی عبارت است از تجزیه مال غیر منقول به قطعات کوچک تر می باشد. تفکیک برای اراضی مشاعی و غیر مشاعی انجام می شود. در واقع ممکن است ملکی 300 متر باشد و مالک قصد تقسیم آن را به قطعات 100 متری داشته باشد.
تقسیم چیست؟
تقسیم با تفکیک و افراز متفاوت می باش. در واقع تقسیم شامل اموال منقول و غیر منقول می باشد. تقسیم در اصطلاح مدنی به معنی جداسازی سهم شرکا در مال می باشد. تقسیم نامه همچنین سند رسمی و یا عادی می باشد که بیان کننده تقسیم مال مشاعی می باشد. تفکیک و افراز نوعی تفسیم می باشد که به این دو مورد یعنی افراز و تفکیک محدود نمی شود.
تهیه نقشه تفکیک برای انجام تفکیک
در واقع به جهت تفکیک اراضی لازم است مساحت و ابعاد دقیق ملک حاصل شود. در نتیجه تهیه نقشه یو تی ام ملک ضروری خواهد بود. برای انجام تفکیک اراضی می توان به کارشناس رسمی دادگستری نقشه برداری یا امور ثبتی مراجعه نمود. تا با دقت بالا نقشه یو تی ام تهیه شود و تفکیک اراضی انجام شود.
انجام تفکیک و افراز کارشناس رسمی دادگستری
در واقع در صورتی که افراد در یک ملک شریک باشد بعد از اینکه تفکیک انجام شود. ملک تجزیه می شود و هر یک سهم خود را می گیرند. اما در صورتی که فردی از یک ملک 20 درصد سهم داشته باشد و فرد دیگر 80 درصد سهیم باشد. در این صورت برای اینکه سهم هر یک از شرکا معلوم گردد و جداسازی شود بایستی افراز انجام شود.
در واقع در صورتی که مالکین مشاعی بخواهد سهم خود را از ملک مشخص کنند. می توانند با توجه به ضوابط و قوانینی درخواست تفکیک کنند. همچنین افراز ملک نیز با شکایت یکی از شرکا و یا با رضایت همه مالکین در صلاحیت دادگاه و یا اداره ثبت می باشد. تهیه نمونه نقشه تفکیکی زمین از عهده کارشناس رسمی دادگستری نقشه برداری یا امور ثبتی بر می آید. برای افراز و تفکیک لازم است اول نقشه ملک تهیه گردد. و از آنجایی که می توان با تهیه این نقشه سند تک برگ برای هر یکی از بخش های تفکیک شده اخذ کرد. پس حتما به این کارشناس باید مراجعه کرد. زیرا مهر و امضای معتبری در امور ثبتی دارد.
کارشناس ابتدا با استفاده از جی پی اس دو یا سه فرکانسه برداشت زمینی را از عرصه ملک انجام خواهد داد. و گوشه های ملک را برداشت می کند و سپس نقشه یو تی ام را با نرم افزار های دقیق ترسیم می کند. در ادامه طراحی طرح تفکیکی و جانمایی آن بر روی زمین انجام می شود. در نتیجه هر قطعه قابل دیوارکشی خواهد بود و همچنین می توان برای آن سند اخذ کرد.
تفاوت تفکیک و افراز اراضی
تفکیک و افراز تفاوت های زیادی دارند که شامل موارد زیر است:
- ملک با داشتن یک مالک نیز قابل تفکیک می باشد. در واقع برای تفکیک حالت اشاعه لازم نمی باشد. اما افراز بایستی حتما بیش از یک مالک وجود داشته باشد. در واقع در افراز حالت اشاعه لازم است.
- تفکیک تنها تقسیم ملک است اما افراز تقسیم به همراه مشخص نمودن و جداسازی سهم مشاعی هر یک از مالکین می باشد.
- تفکیک با رضایت تمامی مالکین مشاع قابل انجام است. اما افراز عدم تفاهم و اختلاف مالکین می باشد و هدف آن قطع مشاعی بودن می باشد.
- تفکیک در اداره ثبت اسناد انجام می شود اما افراز علاوه بر اداره ثبت اسناد در دادگاه نیز قابل پیگیری می باشد.
- در تفکیک صورت جلسه تنظیم می شود اما در افراز رای صادر می شود.
- در تفکیک سهم تمامی افراد جدا از ملک از حالت مشاعی خارج می شود حتی اگر مالک یک نفر باشد. اما در افراز فقط سهم خواهان جدا می شود و بقیه ملک مشاعی باقی می ماند.
شرکت فنی مهندسی رادین مپ، متشکل از گروه کارشناسان رسمی دادگستری، نقشه برداری و امور ثبتی فعال در تمام زمینه های امور ثبتی اعم از تهیه نقشه های (UTM) یو تی ام ادارات ثبت و شهرداریها و جانمایی پلاک های ثبتی سند های قدیمی دفترچهای و شاهنشاهی و تعیین موقعیت دقیق املاک و همچنین تفسیر عکس های هوایی برای سازمان های دولتی و قضایی و انجام کلیه استعلامات ملکی و امور فنی ملک با استفاده از بروزترین تجهیزات و مجرب ترین کارشناسان آماده ارائه خدمات به متقاضیان می باشد.
دیدگاه شما با موفقیت ثبت شد.